Beleggersprofiel

By | 18 september 2015

foto van beeldschermen op beurs bij beleggersprofiel pagina

Als je gaat beleggen zullen de banken jou vragen om een beleggersprofiel. Het geeft een idee van jouw risicoprofiel. Hoeveel risico kan en wil jij lopen?

Beleggen is namelijk niet even een spaarrekening openen, maar zijn handelingen die jij op de beurs doet waarbij winsten en verliezen kunnen optreden. Hoeveel verlies kan jij aan? Kun jij ’s nachts doorslapen als jouw investering in aandelen de dag ervoor is gehalveerd? Raak je snel in paniek als het helemaal anders loopt dan jij verwachtte?

De banken zijn vanaf 2007 verplicht een beleggersprofiel van hun cliënten op te maken. Dat zijn Europese richtlijnen. Je krijgt een vragenlijst voorgeschoteld die je naar waarheid moet invullen.

Een beleggersprofiel beschermt jou ook tegen de risico’s van het beleggen. Als het goed is geeft de bank een verwacht rendement aan voor de lange termijn passend bij jouw risicoprofiel. Is jouw profiel eenmaal vastgelegd, dan kan de bank jou adviseren bij de door jou gewenste beleggingen.

Beleggen in effecten vereist het volgen van allerlei ontwikkelingen. Economische ontwikkelingen, de richting van de huizenmarkt, renteontwikkelingen, grondstofprijzen, enz. Er komt heel wat bij kijken, maar juist dát kan een hele leuke (en noodzakelijke) bezigheid zijn.

De keuzes die jij maakt zijn afhankelijk van jou huidige financiële situatie. Hoe hoog is jouw inkomen? Wat is jouw gezinssamenstelling? Hoe oud ben je? Heb je een hypotheek? Zo ja, welke? Ben je speculatief of juist conservatief ingesteld? Afwachtend of offensief?

Wil je je intensief met beleggingen bezig houden, of ben je meer passief waarbij je rustig wacht op je (maandelijkse) obligatierente en/of dividenduitkering, omdat je slechts zelden een mutatie in je beleggingsportefeuille aanbrengt?

Beleggersprofiel

Het beleggersprofiel heeft dus zeker te maken met jouw karakter. Als je beleggingen doet die het beste bij jouw beleggersprofiel passen, is de kans groot dat je het gewenste rendement haalt en de kans klein dat je meer verliest dan voor jou aanvaardbaar is.

Beleggers zijn in meerdere categorieën in te delen. Overweeg in welke categorie je thuis hoort bij het invullen van je beleggersprofiel.

  • De conservatieve (defensieve) belegger. Hij wenst een belegging met zo min mogelijk kans op verlies. Vaak zijn het ouderen die (al of niet gedeeltelijk) afhankelijk zijn van de opbrengsten van hun beleggingen. Het zijn passieve beleggers die hoofdzakelijk overheidsobligaties en solide aandelen in hun portefeuille hebben en weinig wijzigingen in hun portefeuille aanbrengen. In deze groep kunnen ook jongere beleggers zitten die middels beleggingen een goed pensioen proberen op te bouwen.
  • De belegger houdt ervan soms wat speculatief te opereren. Naast een conservatieve belegging in solide aandelen en obligaties, is hij bereid wat meer risico’s te nemen op de optiebeurs of in speculatieve aandelen en op de goederentermijnmarkten.
  • De echte speculatieve belegger belegt vooral in opties, vreemde valuta’s en de soms zeer risicovolle goederentermijnmarkten en hoopt hiermee op een explosieve groei van zijn vermogen.

Je leeftijd is mede bepalend voor wat betreft de beleggingen die je aan gaat. Ben je jong, dan durf je grotere risico’s te nemen. Wees dan wel bewust van de gevolgen!

Ben je een ‘middle ager’, dan neem je wat minder risico. Het is dan beter om aan vermogensgroei te denken door naast af en toe een leuke speculatie te ondernemen, vooral te beleggen in solide beleggingen met vaste rente uitkeringen en dividenden. Je kunt ook beleggen in edelmetalen; die behouden al millennia lang hun waarde.

Ben je de pensioenleeftijd gepasseerd dan zul je waarschijnlijk een duidelijk conservatieve beleggingsstijl aanhouden. Je beschikt dan waarschijnlijk over meer vrije tijd. Het is dan toch ook leuk om iets speculatiefs te ondernemen; het moet dan wel om een deel van je kapitaal gaan dat je zonder gebrek aan nachtrust kunt verliezen.

Hoe je ook beleg; je zult altijd wel eens verlies lijden. Je moet dus het vermogen bezitten dit zonder problemen te aanvaarden. Discipline in een vooraf goed gekozen methode. Stippel een beleggingsstrategie uit die zich heeft bewezen. Volg bij gebrek aan voldoende kennis een cursus. Maar besef altijd dat succes nooit gegarandeerd kan worden.

Luister ook niet naar gouden tips. Hoe goed bedoeld deze ook zijn, die bestaan eigenlijk niet. Waarschijnlijk heeft de verteller ooit een keer een toevallige winst gemaakt op een belegging.

Ga de beurs ook niet op met geleend geld. Dat is mijn vaste overtuiging. Vooral beginners, die denken dé methode gevonden te hebben, kunnen in negatieve zin verrast worden. Bezint voor je begint.

Een van de belangrijkste investeringen is: vergroot je kennis. Vooral als je een beginneling bent. Er bestaan zeer betaalbare cursussen die je de kneepjes van het vak bij brengen. Op deze site hoogrendementbeleggen.nl staan enkele aanbiedingen waar je niet buiten kunt. Doe er je voordeel mee. Kennis beschermt je voor de valkuilen op de beurs.

Als je goed nagedacht hebt over bovenstaande punten, ben je in staat de vragenlijst voor jouw beleggersprofiel goed in te vullen.

JohnD

Als auteur en internetmarketeer schrijf ik op hoogrendementbeleggen.nl artikelen, die mensen helpen en inspireren bij hun beleggingen. De nadruk ligt op adviezen, tips en kennis van experts in de vorm van o.a. e-books, cursussen en workshops. Zonder een gedegen kennis op het gebied van beleggen zal de belegger snel afhaken, omdat succes uitblijft. Doe jezelf voordeel met de inhoud van deze site.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *