Periodiek Beleggen

By | 17 oktober 2015

man loopt voor scherm met koersontwikkeling bij periodiek beleggenWat is Periodiek Beleggen?

Het is waarschijnlijk de meest effectieve manier om een vermogen op te bouwen. Met periodiek beleggen wordt bedoeld dat je (bijvoorbeeld) maandelijks voor een vast bedrag belegt. Hiermee wordt de gemiddelde aankoopprijs van de belegging gedrukt.

Koersen van beleggingen fluctueren. Omdat je periodiek belegt koop je zowel tegen lage als tegen hoge koersen. Je koopt voor het vaste bedrag bij lage koersen meer aandelen dan bij hoge koersen.

Hoogtepunten en dieptepunten zijn niet of nauwelijks te voorspellen. Bij periodiek beleggen maak je je daar geen zorgen over, want je handelt gewoon 1x per maand. Misschien, als je de beurs een beetje nauwgezet volgt kun je de datum van beleggen wat variëren door op een moment te kopen waar de koersen volgens jouw wat weggezakt zijn.

Je kunt je rendement daarbij nog verhogen door de uitkeringen (rente bij obligaties en dividend bij aandelen) te herbeleggen. Hierdoor behaal je niet alleen rendement op je inleg, maar ook op het rendement van de herbelegging.

Met deze methode is wel enige discipline vereist. Gun het de tijd om het geld te laten groeien. In de praktijk zul je dat periodiek beleggen automatisch doen middels een automatische periodieke overschrijving naar een beleggingsrekening.

Het is op dit moment (oktober 2015) beter om te beleggen in aandelen dan in obligaties. De rente op obligaties staan bijzonder laag en als de renten op de markten weer gaan stijgen, daalt de obligatiewaarde. Of je moet het geduld kunnen opbrengen om de hele looptijd van de obligatie uit te zitten. Dan krijg je gewoon de nominale waarde terug. Maar in die tussentijd heb je wel minimaal kunnen herbeleggen vanwege de lage rente-uitkeringen.

Houdt bij periodiek beleggen in óf obligaties óf aandelen rekening met het volgende:

  • Periodiek beleggen doe je voor de lange termijn. Hierbij denk ik aan vele jaren. Kijk ook eens naar de grafiek in het artikel over Geld Verdienen Met Aandelen. Hier blijkt dat aandelen over minstens ca. 20 jaar de beste belegging is.
  • Omdat je periodiek belegt is het beleggingsrisico minder dan wanneer je ineens al je geld belegt. Je spreidt immers de aankoopmomenten.
  • Naarmate de koersen meer fluctueren is het voordeel groter dan bij minder fluctuatie. Aandelenkoersen schommelen meer dan obligaties.

Beleggen in aandelenfondsen is bij periodiek beleggen beter dan in individuele aandelen. Dat komt omdat je met vaste kleine bedragen alleen bij aandelenfondsen terecht kan en omdat je met kleine bedragen je fracties van aandelen zou moeten kopen, hetgeen meestal ook niet kan.

koersontwikkeling beleggingefonds ASN Duurzaam Aandelenfonds voor periodiek beleggen

ASN Duurzaam Aandelenfonds afgelopen 5 jaar

Bovenstaand een voorbeeld. Het betreft het ASN Duurzaam Aandelenfonds per half oktober 2015.

Een beleggingsfonds bestaat uit meerdere aandelen die per definitie gespreid in het fonds aanwezig zijn. Zo worden risico’s dus ook gespreid. Het is aan jou de keus in welk beleggingsfonds. Er bestaan fondsen in verschillende markten. Er zijn fondsen die alleen in opkomende (emerging)-markten beleggen, of in technologie, of in een bepaald land of regio. Er bestaan momenteel vele honderden beleggingsfondsen.

Een beetje huiswerk vooraf kan ik dan ook aanbevelen. Welke technologie heeft de toekomst? Of welk land gaat het in de komende jaren goed doen? Kijk dan naar de stabiliteit (politiek, economische kracht, enz.). Duurzaam en/of groenfondsen? Er bestaan ook fondsen die zowel aandelen als obligaties in het pakket bezitten. Zoals ik boven beschreven heb zou ik alleen voor aandelen kiezen. Maar de keuze is aan jou.

Periodiek beleggen moet je beter niet met een levensverzekering doen, vanwege de hoge kosten. Bij maandelijkse inleg gaat er eerst enkele tientallen procenten af aan vaste en variabele kosten. Ook ben je met een levensverzekering beperkt in geldopnames, omdat je een langetermijnverplichting bent aangegaan. Je kunt niet vrijelijk over je geld beschikken.

Praktijk Periodiek Beleggen

Periodiek beleggen is in de praktijk heel gemakkelijk. Je bepaalt welk bedrag je maandelijks in wilt leggen. Je bepaalt in welk fonds (vooraf wat marktverkenning is handig). Tot slot ga je naar een bank of vermogensbeheerder waar je een formulier invult voor een automatische aankoopopdracht. Waarschijnlijk zul je ook een beleggingsprofiel moeten opgeven. Je kunt ook opgeven of de dividenduitkeringen herbelegd moeten worden (raad ik aan).

Nog even alle voordelen op een rijtje:

  • Periodiek beleggen is een uitstekende manier om uiteindelijk een hoog rendement te behalen. Hiermee treed je in de voetsporen van veel professionele beleggers.
  • Periodiek beleggen is makkelijk. Eenmaal aangemeld bij je bank of vermogensbeheerder heb je er geen omkijken meer naar. Je hebt immers alles automatisch vast gelegd. Je krijg periodiek een uitdraai van je portefeuille zodat je de prestaties van het fonds of fondsen waarin je belegt kunt zien.
  • Periodiek beleggen is flexibel. Je kunt je maandelijkse inleg naar wens verhogen of verlagen. Natuurlijk kun je ook ineens stoppen en alles verzilveren (als je eindelijk die grote wereldreis wilt maken).
  • Met periodiek beleggen in een of meerdere beleggingsfondsen heb je optimale spreiding waardoor dus ook optimale risicospreiding.
  • Je hebt weinig tot geen kennis van beleggen nodig.

Veel succes met de opbouw van jouw vermogen.

 

JohnD

Als auteur en internetmarketeer schrijf ik op hoogrendementbeleggen.nl artikelen, die mensen helpen en inspireren bij hun beleggingen. De nadruk ligt op adviezen, tips en kennis van experts in de vorm van o.a. e-books, cursussen en workshops. Zonder een gedegen kennis op het gebied van beleggen zal de belegger snel afhaken, omdat succes uitblijft. Doe jezelf voordeel met de inhoud van deze site.

More Posts

One thought on “Periodiek Beleggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *